Haber - Etkinlik Arşivi
Prof. Dr. Yavaşca: ''Türk Müziği Bir Gönül Meselesidir''

 

14 Kasım 2015

Klasik Türk müziğinin usta ismi Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ve Küçükçekmece Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen “Uluslararası Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca Sempozyumu"nda kişiliği, besteleri ve Türk müziğine katkılarıyla konuşuldu.

Üniversitemizin Topkapı Yerleşkesi'nde gerçekleşen sempozyumun açılışında konuşan usta bestekâr Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca, “Türk musikisinin yüzyıllar boyunca yüzlerde meydana gelen ifadesi, çok şükür bu ifade tarifle dile getirilemez. Çünkü bu, bir gönül meselesidir. Bu, insanın maddenin dışına çıkarak, manada seviye kazanmasıdır. Türk müziğine elimden geldiği kadar katkıda bulunmanın verdiği zevkle yüzlerinizdeki musikiye olan sevgiyi görüyorum. Her biriniz birer muhibbisiniz. Eğer toplum bu müziği sevmeseydi, korumasaydı ve muhabbetlerini esirgeseydi, bugün böyle bir kavuşmanın imkânını belki bulamazdık." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Bir İsim: Alâeddin Yavaşca

Sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya, iki yıldır planladıkları sempozyumu Küçükçekmece Belediyesi’nin sahiplenmesiyle gerçekleştirdiklerini ifade ederek, sempozyumun uluslararası olmasına vurgu yaptı. “Alâeddin Hocamız Türkiye ile sınırlı bir bestekâr değil. Bugün yurt dışında pek çok üniversitede, yabancı müzikbilimciler Alâeddin Yavaşca Hocamızı tanıyor, eserlerini biliyor ve kendisiyle alakalı bir takım çalışmalar yapıyorlar. Özellikle son 10-15 yıldır Türk musikisi, yabancı müzikologların ilgi alanındadır. Amacımız Alâeddin Yavaşca’ya olan şükran borcunu ödeyebilmektir.” diye konuştu.

Sempozyuma ev sahipliği yapan Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Recep Şentürk, “Yenikapı Mevlevihanesi İslâm medeniyet tarihinde ve Osmanlı kültüründe önemli yeri olan bir müessese. Özellikle müzik tarihinde önemli mirası olan bir yer. Dede Efendilerin Itrilerin geçtiği bir yer. Böyle bir toplantının, müziğin ustalarından birisi adına burada yapılıyor olması son derece anlamlı. Dileriz bu mekân eski misyonunu kazanır ve yeniden Dede Efendiler, Itriler yetişir.” dedi.

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu ise "Umarım bu toplantı, çok kıymetli üstadımızın hayatında bir yer tutabilir. Biz de onun hayatındaki bu güzel yerde bir nebze katkıda bulunabilmişsek, mutluluk duyarız. Emeği geçen bütün hocalarıma, özellikle üniversite rektörlüğüne ve düzenleme kurulundaki dostlarımıza bu etkinlik için teşekkür ediyorum.” dedi.

Rektör Duman: “Bu Toplantılar Sadece Bize Bir Şeyler Kazandırır”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, üniversitenin kuruluşundan beri Küçükçekmece Belediyesi desteğiyle çok sayıda etkinlik gerçekleştirdiklerini aktararak, "Bu toplantılar, adına yapılan zatlara çok bir şey katmaz. Onlar zaten değerlidirler. Onlar zaten sanat ve kültür tarihinde hak ettikleri yeri almışlardır ama bu toplantılar vesilesiyle onun çevresinde olan bizler bir şeyler kazanabiliriz. Bu mekânlar bir şey kazanır, bir şeyler öğrenir. Bu anlamda Türk musikisinin gelecekten örnek alacağı bir büyük ismi, üniversitemizin tarihinde müzik ve müzisyenlerle dolu mekânında anmış olmak bizi gururlandırıyor." diye konuştu.

Topkapı Yerleşkesi'nde gerçekleşen ilk oturumda Beşir Ayvazoğlu "Alâeddin Yavaşca'nın Hocası Süha Gezgin ve Musiki Mücadelesi" konu başlığını ele alırken, Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın "Musiki, Sanat ve Hekim", Dr. Metin Eriş "Gönül Gözüyle Alaeddin Yavaşca", Prof. Dr. Ruhi Ayangil ise "Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'nın Çok Yönlü Sanatçı Kimliği ve Özellikleri" konulu sunumlarını yaptılar.

Sempozyum diğer oturumları ise Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapıldı.

Sempozyum sonrası aynı mekânda Mustafa Doğan Dikmen’in Yavaşca’nın bestelerini seslendirdiği bir konser gerçekleştirildi.


  • https://medit.fsm.edu.tr/resimler/upload/12015-11-16-12-37-05pm.JPG
    Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca
  • https://medit.fsm.edu.tr/resimler/upload/2-22015-11-16-12-37-05pm.JPG
    Uluslararası Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sempozyumu
  • https://medit.fsm.edu.tr/resimler/upload/32015-11-16-12-37-06pm.JPG
    Uluslararası Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sempozyumu
  • https://medit.fsm.edu.tr/resimler/upload/42015-11-16-12-37-06pm.JPG
    Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mustafa Tahralı Konuşmacılar: Beşir Ayvazoğlu -Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın- Dr. Metin Eriş- Prof. Dr. Ruhi Ayangil
  • https://medit.fsm.edu.tr/resimler/upload/52015-11-16-12-37-06pm.JPG
    Uluslararası Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sempozyumu
  • https://medit.fsm.edu.tr/resimler/upload/62015-11-16-12-37-06pm.JPG
    Uluslararası Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sempozyumu
  • https://medit.fsm.edu.tr/resimler/upload/72015-11-16-12-37-06pm.JPG
    Oturum Başkanı: İsmail Öz Konuşmacılar: Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar- Dr. Gönül Paçacı - Fikret Karakaya - Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya
  • https://medit.fsm.edu.tr/resimler/upload/82015-11-16-12-37-07pm.JPG
    Oturum Başkanı: Yrd. Doç.Dr. Nuri Özcan Konuşmacılar: Doç. Dr. Gözde Çolakoğlu Sarı - Doç. Dr. Nesrin Feyzioğlu - Dr. Miltiadis Papas - Hasan Oral Şen
  • https://medit.fsm.edu.tr/resimler/upload/92015-11-16-12-37-07pm.JPG
    Uluslararası Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sempozyumu - Mustafa Doğan Dikmen Konseri
  • https://medit.fsm.edu.tr/resimler/upload/102015-11-16-12-37-07pm.JPG
    Uluslararası Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sempozyumu - Mustafa Doğan Dikmen Konseri
  • https://medit.fsm.edu.tr/resimler/upload/112015-11-16-12-37-08pm.JPG
    Uluslararası Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sempozyumu - Mustafa Doğan Dikmen Konseri