“Medeniyetlerin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” adlı ilk uluslararası kongre gerçekleştirildi.
Öğrencimiz Nassef Manabilang Adiong, medeniyet konusunda “Medeniyetlerin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” başlığıyla düzenlenen ilk uluslararası kongre olan ve 17-19 Ocak 2014 tarihleri arasında İstanbul Wyndham Kalamış Marina Otel’de düzenlenen kongreye katıldı. Bu kongre İstanbul Medeniyet Üniversitesi Medeniyet Çalışmaları Merkezi tarafından düzenlendi.
Adiong kongrede “Medeniyetlerin İslamiyet Yorumu” isimli, seçilmiş düşünür ve uygulayıcıların çeşitli bakış açılarına yer veren makalesini sundu. “İslamiyet” kelimesi, Marshall G.S. Hodgson tarafından; alkol tüketimi, kıyafet kanunları, homoseksüellik, özgürlük savaşçısı (terörizm) gibi baskın olarak kültüründen (İslamiyet) kopartılmış olanlar ile bütünüyle ve tam anlamıyla dindar olağanüstü olayları birbirinden ayırdığı 3 ciltlik “İslam’ın cüreti: Dünya Medeniyetinde İslam ve Vicdan” kitabında kullanılmıştır.
İbn Haldun’un Medeniyet’in “Asabiyyah”ı, Malek Bennabi’nin Medeniyetlerin Eşitliği, Mohammad Hashim Kamali’nin İslam Medeniyeti’nin Orta Temelleri (Wasatiyyah’ın Kur’ansal İlkesi) ve Prof. Dr. Recep Şentürk’ün Açık Bir Medeniyet Olarak İslam’daki bakış açılarını incelemiştir. İlave olarak, dinleyicileri medeniyet ile ilgili söylevin Samuel Huntington’un “Medeniyetlerin Çarpışması” tezi karşısında; Malezya’dan Abdullah Ahmad Badawi ve O’nun İslami hadhari ya da medeniyetsel İslam, İran’dan Muhammed Khatami ve medeniyetlerin diyaloğu düşüncesi ve Türkiye’den Recep Tayyip Erdoğan ve Medeniyetler İttifakı isimli projesi gibi kesin siyasi elitler tarafından siyasi bir araç olarak faydalanıldığı konusunda yönlendirmiştir.
Adiong’un sunumu İslam ile ilgili yakında çıkacak bir makaledir: Dünya Çağında Ansiklopedi (4 Cilt) Prof. Dr. Cenap Çakmak tarafından düzenlenmiş ve ABC-CLIO (Santa Barbara, CA) tarafından basılmış.
“Medeniyetlerin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” adlı ilk uluslararası kongre gerçekleştirildi.