Haber - Etkinlik Arşivi
MEDİT’te Aylık Konferanslar Başladı
Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nün (MEDİT) aylık konferanslarının ilki Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Medeniyet Araştırmaları Yüksek Lisans programımızın hocalarından Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç tarafından verilen ‘‘Medeniyetlerin Yükseliş ve Düşüşleri’’ başlıklı konuşma ile gerçekleşti. 3 Ekim 2011 tarihinde MEDİT Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansta Açıkgenç, medeniyetlerin oluşum, gelişim ve düşüş süreçlerine ve nedenlerine dair düşüncelerini sundu.

Konuşmasına medeniyetin tanımını yaparak başlayan Açıkgenç, medeniyeti bir insan fenomeni ve insan doğasına bağlı bir olgu olarak niteledi. Medeniyet kavramı ile çok karıştırılan kültür kavramının da tanımını yapan Açıkgenç, kültürün iç dünyamızdan sosyal bir bağlam içerisinde ürettiklerimizden müteşekkil olduğunu belirtti.

Daha sonra ahlaki dinamizmin ve entelektüel dinamizmin medeniyetlerin oluşması için gereken olgular olduğunu belirterek sözlerine devam eden Açıkgenç, bu iki olgudan birinin bir medeniyette eksik olması durumunda söz konusu medeniyetin kesinlikle çökeceğini ifade etti ve bilim (bilimsel gelenek), düşünce (entelektüalizm) ve dilin tüm medeniyetlerin temel taşları olduğunu dile getirdi.

Son olarak İslam Medeniyeti hakkındaki kanaatlerini açıklayan Alparslan Açıkgenç ahlaki ve entelektüel dinamizmini yitirdiği için İslam medeniyetinin şu anda çökmüş bir medeniyet görüntüsü arz ettiğini ancak son yıllarda gerçekleşen gelişmeler sayesinde iyimser olabileceğimizi belirterek konuşmasını tamamladı. Açıkgenç’in konferansın akabinde kendisine yöneltilen soruları cevaplaması ile program sona erdi. 

  • https://medit.fsm.edu.tr/resimler/upload/011_1_5-231112.jpg
    Prof. Dr.Alparslan AÇIKGENÇ