Medeniyet Çalışmalarında Disiplinlerarası Araştırma
Medeniyet Araştırmaları lisansüstü öğrenci konferansı, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nde başarıyla gerçekleştirildi.
5-6 Kasım tarihlerinde, MEDİT Öğrenci Araştırma Grubu 1. Uluslarası Genç Akademisyenler Konferansını “Medeniyet Araştırmalarında Disiplinler-arası Araştırma” başlığıyla gerçekleştirdi. Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nde şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en büyük öğrenci girişimi olan konferans, Türkiye’den ve yurtdışından 16 yetenekli yüksek lisans ve doktora öğrencilerini kendi alanlarındaki araştırmalarını ve fikirlerini paylaşmak üzere bir araya getirdi.
Konferansın başlangıcı olarak, Enstitü müdürümüz Prof. Dr. Recep Şentürk açılış konuşması yaptı. Bir müşterek sorumluluk medeniyeti olarak İslam Medeniyetinin özelliklerinden bahsetti ve öğrencileri, bu konferans gibi, gelecek akademik kariyerleri için yararlı deneyim kazanabilecekleri ve liderlik becerilerini geliştirebilecekleri müfredat dışı etkinliklere katılmaları için teşvik etti.
Seçilen tebliğler Medeniyet Kuramları, İdeoloji ve Siyaset, Akademik Yöntemler ve Yaklaşım, Kültürel Miras – Geçmiş ve Günümüz Temsilleri ve İslami ve Dini Çalışmalar konulu oturumlarda sunularak Medeniyet Araştırmalarının disiplinler-arası özelliğini ortaya koydu. Enstitümüz eğitimde ve sosyal ilişkilerde dilsel çoğunluğu savunan bir kurum olduğu için bu ilkeye uygun olarak konferansa Kültürel ve Medeni Karşılaşmalar konulu Türkçe bir oturum dahil edildi. Cumartesi günü akşamı genç akademisyenlerin sosyalleşmesi ve ağ iletişimi kurması için İstanbul’un tarihi yarımadasında sosyal etkinlik düzenlendi.
MEDİT Öğrenci Araştırma Grubu olarak, MAHYA Kitabevine tüm katılımcılar için öğle yemeğine sponsor olmaları ve Medeniyet Araştırmaları alanında ücretsiz broşürler ve İslami Bilimler üzerine IIIT “Özet Kitaplar” serisini dağıtmalarından ötürü teşekkürlerimizi bildirmek isteriz. Tüm katılımcılara ve ziyaretçilere teşekkür ediyor, başarıyla gerçekleştirilmiş bu konferansın Medeniyet Araştırmaları konularında yerel ve dünya çapında çalışan farklı kurum ve kuruluşlar arasında işbirlikleri adına yeni kapılar açmasını ve Kampüsümüzde her yıl gerçekleşecek olan lisansüstü konferanslar geleneğini başlatmasını umut ediyoruz. Enstitü kadrosundan Vahdettin Işık hocamıza ve Murat Gemici beye değerli katkılarından dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Son olarak da en önemlisi, konferans öncesi ve esnasındaki özverileri ve yoğun çalışmalarından ötürü aşağıdaki gönüllü öğrencilere ziyadesiyle müteşekkiriz; Linda Hyökki (Doktora), Muhammed Alboğa (Doktora), Hatice Şamiloğlu (Y.L), Zehra Haliloğlu (Y.L), Hatice Sak (Y.L), Fadi Zatari (Doktora), Osman Nuriler (Y.L), Osman Kırkarlar (Doktora), Mihajlo Bozovíc (Doktora) ve Erol Fırtın (Doktora).